2011. április 17., vasárnap

Párizsi saláta

"A savanyúság felvidít!" - mondják az osztrákok.
Ez valamennyire igaz is, hiszen ha beleharapunk egy citromba, vagy almaecetet kortyolgatunk, biztosan széles "mosolyra", jobban mondva grimaszra húzódik a szánk.
Az igazság viszont az, hogy a mondás egy kicsit eltorzult az idők folyamán, és valójában így szólt: "A savanyúság étvágygerjesztő!"
Jó kedv, jó étvágy és a ráadás: a savanyú éllmiszerek általában nagyon egészségesek. Savanyú káposzta, citrom, kefír, író, almaecet, mustár, ecet, bogyós gyümölcsök, alma, meggy - mind-mind tele vannak aszkorbinsavval (C-vitamin). Ezt a "citromsavat" nem szabad összekeverni sem a természetes, sem a mesterségesen előállított citromsavval, amelyet tartósítószerként használ az élelmiszeripar, és a csomagoláson E330-ként bukkanhatunk rá. Utóbbi nagyon egészségtelen, túlsavasítja a szervezetet, ami elhízáshoz és többek között a cellulitisz megjelenéséhez is vezet, ezért jobb, ha kerüljük a nagy mennyiségben történő fogyasztását (főként készételekben és üdítőitalokban viszik túlzásba a felhasználását).
Amit még ennél a receptnél meg kell jegyeznem, hogy otthon ilyet soha nem ettem, viszont Ausztriában nagy hagyománya van (és persze Svájcban is), így engem is megfertőzött idővel a párizsi saláta iránti szenvedély.

Hozzávalók 2 személyre:

10 dkg párizsi fejenként
1 tojás
1 vöröshagyma
fél fej saláta
fehérborecet
olaj
mustár

cukor
őrölt fekete bors
friss zöldfűszerek

1. A felszeletelt párizsit szépen elrendezzük egy lapos, nagy tányéron.
2. A finomra vágott vöröshagymát egyenletesen elosztjuk rajta, és rátesszük a 10 percig főzött, negyedelt tojást.
3. Elkészítjük a dresszinget a salátához: 2 rész olaj, 1 rész ecet, mustár, só, bors, cukor, snidling (vagy egyéb zöldfűszer, ami kéznél van).
4. A dresszing felét a párizsira öntjük, másik felét pedig a salátára és alaposan átforgatjuk, majd ahogy a fotón is látható, elrendezzük a salátát is a tányéron.
5. Vajas kenyérrel fogyasztva a legfinomabb :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése