2010. november 9., kedd

Marhasteak rókagombamártással és burgonyagratin-nel

A steak drága és még nehéz is elkészíteni. Nem vagyok képben az otthoni "húsárfolyam" ügyben, de itt sem kerül gyakran steak az asztalra, az biztos.
A folyamatosan szajkózott "Figyelj a hús minőségére!" itt is igaz, és ezt bizony meg kell fizetni.
Ami pedig az elkészítést illeti, a sütésnél elég sok mindent el lehet rontani, és valójában soha nem lehet az ember száz százalékosan biztos, hogy megsült-e a hús már belül is, vagy még nyers. Eredetileg három tálalási fokozat van, ezt biztos mindenki hallotta már amerikai filmekben: rare (véres), medium (rózsaszin) és well done (átsült). Én speciel a vérestől rosszul vagyok, úgyhogy az nálam nem jöhet szóba, ha rózsaszín, akkor jöhet, ez elvileg a tökéletes fokozat. Aztán az más kérdés, hogy ezt hogyan lehet elérni... Van, aki oldalanként 2 percig (össz. 4 percig) süti serpenyőben, aztán 160 fokon pár percig a sütőben. Szerintem ki kell próbálni több módszert is, mire az ember rátalál az igazira, de nem szépítek, nekünk sem sikerült mindig tökéletesen. A mi módszerünk: oldalanként és centinként (mármint vastagság) 1 percig serpenyőben, aztán szintén ennyi ideig a sütőben sütjük a húst.
Előmelegített tányéron tálaljuk, vörösbort kortyolgatunk hozzá (én persze nem, mert nem igazán vagyok vörösboros).
Így sem nyithatunk még steakhouse-t, az biztos, de megvan az esély arra, hogy valami finomat sikerül alkotnunk :)

Hozzávalók:

1 szelet bélszínsteak fejenként (kb. 3 centi vastag, 150-200 gramm, szépen megtisztítva mindenféle íntól, zsírtól)
10 dkg rókagomba fejenként (bármilyen más gomba is jó)
1 fej vöröshagyma
marhahúsleves
száraz fehérbor
1 kis doboz tejszín
1 köteg petrezselyem
1 közepes burgonya fejenként
olaj
vaj

őrölt fekete bors

Szósz:
1. A vöröshagymát felaprítjuk és olajon megpirítjuk.
2. A megtisztított, felezett gombákat hozzáadjuk és pirítjuk tovább. A gombának levet kell eresztenie, majd ennek a nedvességnek el kell párolognia, szóval türelem! Közben a gombák szép barnás színt kapnak.
3. Száraz fehérborral meglocsoljuk az egészet.
4. Türelem, türelem, már megint! Minden nedvességnek, és az alkoholnak el kell párolognia.
5. Most felönthetjük egy adag marhahúslevessel, és lefedve félretesszük. Tálalásnál felöntjük a tejszínnel, és röviden rotyogni hagyjuk, amíg a tejszíníz nagyjából eltűnik.

Burgonyagratin:
1. Közben a krumplikat meghámozzuk, 2 mm vastag szeletekre vágjuk, hideg vízben megmossuk.
2. Jól felszárítjuk róluk a vizet és egy nagy, lapos tányérra szépen elrendezzük a szeleteket.
3. Sózzuk, borsozzuk és tejszínnel meglocsoljuk.
4. 180 fokon 20 percig sütjük.

Steak:
1. A húst megtisztítjuk, ne maradjon rajta zsír!
2. Egyik oldalán sózzuk, borsozzuk, és a fűszerezett oldalára fektetve, serpenyőben, vastagságtól függően centiméterenként 1 percig olajban sütjük (pl. ha a hús 3 centi vastag, akkor 3 percig), amihez korábban vajat is adunk, és hagyjuk benne elolvadni. Ha a tűzhelyen 10 fokozat van, akkor a 7-esen süssünk!
3. Közben a felső oldalt is sózzuk, borsozzuk, majd a három perc leteltével a húst megfordítjuk, és a másik oldalt is három percig sütjük.
4. A húsokat alufóliába pakoljuk, és a sütőben tovább sütjük, oldalanként és centinként 1-1 percig, tehát 3 cm-es húsnál ez 6 percet jelent.
5. Az alufóliában maradt sütőlevet hozzáönthetjük a gombaszószhoz, és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése