2010. november 19., péntek

Óriás kagylótészta töltve (vega)


És monda Isten: Ímé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül. A föld minden vadainak pedig, és az ég minden madarainak, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatoknak, a melyekben élő lélek van, a zöld fűveket adom eledelűl. És úgy lőn. (1. Móz. 1. 29-30.)

Isten tehát a Biblia szerint csak zöldséget és gyümölcsöt szánt nekünk, húst nem... A keresztény vegetáriánusok többek között ezzel az idézettel érvelnek amellett, hogy húsmentes étkezésük Isten akarata. Természetesen ahhoz egyáltalán nem kell vallásosnak lenni, etikai szempontokat szem előtt tartani, vagy allergiásnak lenni, hogy valaki vega ételeket egyen. Az egyik legkézenfekvőbb eset például, ha hiányosak otthon a készletek, és hús híján mégis valami finomat szeretnénk kreálni, a frigó tele zöldségekkel, és két nappal korábban jöttünk haza Olaszországból egy csomag óriás kagylótésztával (conchiglioni) a csomagunkban. A kicsi verzió, a conchigliette tökéletes szószokhoz, mert durva felülete miatt sok levet tud felszívni, a nagyokat pedig bátran megtölthetjük ízlés szerint.

Hozzávalók a szószhoz 2 személyre:

1 gerezd fokhagyma
2 közepes paradicsom
1 kis vöröshagyma
1-1 piros és sárga kaliforniai paprika
fehérbor
só, bors
olívaolaj
marhahúsleves
bazsalikom
parmezán

1. A fokhagymát és a vöröshagymát olajon megpirítjuk.
2. Az apróra vágott paradicsomot hozzáadjuk, és legalább tíz percig pároljuk.
3. Száraz fehérborral meglocsoljuk, tovább pároljuk, míg aaz alkohol elpárolog.
4. A kockára vágott paprikát hozzáadjuk.
5. Kevés marhahúslevessel felöntjük és főni hagyjuk.
6. Friss bazsalikomot adunk hozzá.
7. Friss reszelt parmezánt szórunk a szószba, és hagyjuk "elolvadni".
8. A kagylókat megtöltjük és egy bazsalikomlevéllel, parmezánnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése