2011. március 7., hétfő

Tiroli zöldséges árpagyöngyleves

Sokan panaszkodnak, hogy nehezen bírják már a telet, kifogytak a tartalékaik, egész nap tudnának aludni és úgy várják a nyarat, mint a Megváltót. A nyár még szerintem igencsak odébb van, de egy erőleves talán segíthet átvészelni a nehezebb napokat.
Miért éppen árpaleves? Kutatások támasztják alá az eleinte szokatlanul hangott kijelentést: az ókori gladiátorok "árparopogtatók" voltak.

Az egykori Asia Minor provincia fővárosa, Epheszosz közelében feltárt, mintegy 70 sírból álló gladiátor-temető leletei választ adnak a furcsa jellemzésre: a csontok vizsgálata bizony cáfolja a római harcológépek testfelépítéséről szőtt hollywoodi elképzeléseket. A Törökország területén fekvő temetőben nyugvó gladiátorok nem drabális húsevő-hústornyok, hanem sokkal inkább túlsúlyos vegetáriánusok voltak.
A "nagy csalás" persze nem a hollywoodi kasszasikerekkel kezdődött: már a korabeli mozaikok is megtermett izomkolosszusokként ábrázolják a gladiátorokat. Ám a történészek szerint ez inkább korabeli píárfogás lehetett, mellyel a harcosok macsó imázsát akarták javítani, semmit hű képet adni valódi testalkatukról.
Karl Grosschmidt, a bécsi egyetem törvényszéki kórboncnoka a csontok vizsgálata alapján megállapította: a gladiátorok valójában árpa- és bab-diétán éltek. Hogy ez elég egyhangú koszt volt, maga a tudós is elismerte. "Annyit árpát és babot kaptak minden nap, hogy a végén tényleg nagyok és erősek lettek tőle" - véli Grosschmidt. A tudós azt gyanítja, az egyhangú diéta különös módon a harcosok ereinek és idegrendszerének védelmét szolgálta, hiszen a lerakódott zsírrétegen jól feszült a testüket óvó páncélzat, az ütésektől pedig óvta a belső szerveket." (Forrás)

Hozzávalók:

10 dkg szalonna (nem füstölt a legjobb, a füstölttel sincs gond, csak akkor "füstösebb" lesz a végeredmény)
1 fej vöröshagyma
6 dkg árpa
negyed kg főtt tarja
25 dkg zöldség (póré, sárgarépa, zeller)
másfél liter víz
ecet

petrezselyem

1. A szalonnát felkockázzuk, zsírjában megfuttatjuk.
2. A vöröshagymát apróra vágjuk és megpirítjuk, röviden átforgatjuk az árpát is, az egészet felöntjük egy liter vízzel, majd hozzáadjuk a tarját. Másfél órát főzzük.
3. Kb. egy óra után az apróra vágott zöldségeket hozzáadjuk, sózzuk.
4. Hozzáadjuk a petrezselymet is, amit apróra vágtunk.
5. A húst a tálalás előtt vaágjuk kockákra.
6. A legvégén kevés ecettel ízesítjük.

A recept Maria Drewes tiroli receptkönyvében is megtalálható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése