Mindig nagy álmom volt eljutni Görögországba, ez idén teljesült is: Christiannal egy hetet nyár elején Ios és Santorini szigetén töltöttünk el. Az egyik legnagyobb élmény az igazi görög konyhaművészetbe való belefeledkezés volt, ez meg is látszott a mérlegen, amikor hazaértünk. Kipróbáltunk minden kötelező, tipikus, autentikus nemzeti ételt, és kedvenc éttermet is sikerült találtunk, amiről anno a másik blogban írtam is: ez volt az Octopus Tree. Most pontosítanék is valamit: nem a szinte az étteremből kinövő, árnyékot adó fa alakja, hanem az ágak közé kifeszített kötélen száradó oktopuszok miatt kapta az étterem a nevét. Amúgy az interneten is több helyen ajánlják a hajósoknak ezt a kikötői éttermet Ios-on: Apostolis, a tulaj szinte perfekt beszél angolul, hála angliai feleségének, aki amúgy a szakácsnő, és mi tagadás, jól is végzi a munkáját. Mi egy pillanat alatt eldöntöttük, hogy bizony másnap és harmadnap is be kell oda térnünk valami harapnivalót keríteni magunknak. De ez csak az egyik ok volt, a környék is nagyon kellemes, nem is lehetne más egy kikötőben, ahol egymás hegyén-hátán ringatóznak a szebbnél szebb jachtok, és meleg szél fújdogál az árnyékos ülőhelyeken.
Ha friss garnélák nálunk nem is olyan gyakran jönnek szembe, azért egy görög salátát bárki könnyedén össze tud állítani, és az alaprecepthez ízlés szerint plusz hozzávalókat is adagolhat: tojást, fejes salátát, kapribogyót, esetleg hússzeleteket.
Hozzávalók fejenként:
2 paradicsom, fél uborka, fél-fél különféle színű kaliforniai paprika, fél lilahagyma, fetasaj, bazsalikom, oregánó, fehérborecet, olívaolaj, cukor, só, őrölt fekete bors.
1. Az elkészítés nagyon egyszerű: a zöldségeket megmossuk, ha szükséges, meghámozzuk, feldaraboljuk tetszés szerint csíkokra vagy kockákra, és összekeverjük egy nagy tálban, majd a dresszinget ízlés szerint elkészítjük az ecetből, olajból, sóból, cukorból, borsból, és már készen is vagyunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése