2010. október 17., vasárnap

Tonhalas tészta

Eleget olvashatunk a neten vagy újságokban arról, hogy manapság mennyi káros anyag kerül a különféle élelmiszerekbe, az adalékok rákot okoznak, és ki tudja, hogy a hentesnél vásárolt hús honnan származik. A PETA német oldalán olvastam egy cikket, ahol 9 pontban felsorolják, miért nem indokolt tonhalat enni (erre nem térnék most ki, mindenki utánaolvashat a linken, és ne feledjük, hogy mindegyik érvnek az ellenkezőjét is alá tudnánk támasztani), majd a tizedik pontban jött a legnevetségesebb javaslat a megoldásra: "halmentes" tonhal-termék... Az angliai találmány lényege, hogy vega-minőségben nyújt búza- és szójaprotein alapú tonhal-hasonmást, aminek az állaga, íze, illata is nagyban emlékeztet a tonhalra... Ez a "Fish Free Tuna" termék mentes minden higanyszennyeződéstől, baktériumoktól, és nem kínoznak az elkészítése közben állatokat.
Hmmm... Én ezt ugyanolyan nevetségesnek tartom, mint a "light" termékeket. Természetesen mindegyik mellett és ellen lehetne érveket felhozni attól függően, hogy valaki vega vagy húsevő, diétázik vagy sem: lehet a tonhalak higanytartalmáról papolni, és arról is olvashatunk elég tanulmányt, hogy a fent egészségesnek nevezett "halmentes hal" alkotóelemének, a szójaproteinnek 100 grammja annyi ösztrogént tartalmaz, mint egy fogamzásgátló tabletta.
Szóval nem célom senkit sem lebeszélni, esetleg rábeszélni egyik termékre sem, mindenki eldöntheti saját belátása szerint, mit eszik. (Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság javaslata szerint babavállalás előtt álló, vagy várandós nők ne fogyasszanak hetente 100 grammnál több (tengeri) halat, és tonhalat amúgy sem tanácsos heti kétszeri alkalomnál gyakrabban a tányérunkra tenni.)
Mint sok más esetben, itt is a mértékletességre kell figyelni, kis mennyiségben nem okozhat gondot a tonhalfogyasztás sem, éppen ezért következik ma egy tonhalas tészta recept, ami a Murmeli hotel (Oberlech) szakácsától származik, könnyen elkészíthető, és nagyon ízletes.



Hozzávalók 2 személyre:

2 közepes paradicsom
1 gerezd fokhagyma
fél kaliforniai piros paprika
160 g tonhal
1 dl fehérbor
olívaolaj
1 kis csésze marhahúsleves (lefagyasztott alaplé, vagy ha az nincs, akkor megteszi a kocka is)
petrezselyem
(chili)
tészta
só, őrölt feketebors

1. A fokhagymát apróra vágjuk és az olajon megpirítjuk. Tegyünk fel közben vizet forrni a tésztának. A vizet csak sózzuk, nem kell bele olaj, ez csak tévhit, nem fog a tészta összeragadni, ha majd a beledobás után egyszer jól átkeverjük, és ha a tészta olajos, akkor nem veszi fel a szószt sem rendesen.
2. A paradicsomot felkockázzuk, hozzáadjuk a fokhagymához, olajhoz, és 10 percig lassan megfonnyasztjuk. (Aki akar, itt chilit is hozzáadhat.) Közben a tésztát feltesszük főni.
3. Ha a paradicsomok jól összeestek, az egészet fehérborral felöntjük, és kicsit hagyjuk főni.
4. A kaliforniai paprikát felkockázzuk és hozzákeverjük a paradicsomokhoz.
5. Sózzuk, borsozzuk.
6. Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a tonhalat és hagyjuk főni.
7. Petrezselyemmel ízesítjük, de ha nincs, jó a snidling is.
8. Közben a tészta is elkészült, öntsük le róla a vizet, nem szabad vízzel leöblíteni, vagy olajat hozzáadni, különben nem tapad rajta a szósz. A tésztát azonnal hozzáadjuk a tonhalszószhoz, és elkeverjük.
9. Uborkasaláta jól passzol hozzá, amihez feltétlenül adjunk friss kaprot (ha nincs friss, akkor a szárazat morzsoljuk át az ujjaink közt, így az aromák jobban érvényesülnek).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése