2011. február 3., csütörtök

Bolognai szósz

A főzés kémia - mondják a molekulárkonyha hívei.
Vajon miért ízlenek egyes ételek jobban, mint a többi? Melyik hozzávalók harmonizálnak a legjobban egymással? Befolyásolják a gyerekkori emlékek az étkezési szokásainkat? Kémikusok és aromakutatók keresik ezekre a kérdésekre a válaszokat, és gyakran bukkannak meglepő kombinációkra, amelyek undorítán hangzanak, mégis bombasztikusan ízlenek. Úgy látszik, hogy a kutatások nem hazudnak, mert az emberek valóban nagyon kedvelik az így létrehozott variációkat. Heston Blumenthal - aki ezeket a kutatásokat elkezdte és folyamatosan szorgalmazza - három Michelin csillaga nem tévedhet... A sztárszakács libamájat szervíroz kamillával, szardínia- és mustárfagylaltot készít, paradicsomlekvárt kever kávéval és borssal, valamint zselésíti a citromteát. Természetesen a bolognai spagettihez is kiokoskodott valamit: a vöröshagymát csillagánizzsal együtt hevíti, melynek következtében kémiai reakciók történnek, amelyek maguk után vonják, hogy a hús a szószban sokkal intenzívebben ízlik. Szép és jó ez így, de néha Blumenthal is elragadtatja magát egy csöppet: a recept alapján 29 hozzávaló szükséges a bolognai spagetti elkészítéséhez.
Mi csak tizet használtunk, de ez a recept is megállná a helyét bármelyik étteremben.

Hozzávalók:

1 kg darált marhahús
olaj
3 vöröshagyma
1 zöld kaliforniai paprika
3 tubus paradicsomszósz
3-4 gerezd fokhagyma
marhahúsleves
oregánó és bazsalikom (ha lehet, akkor friss)
só, őrölt fekete bors
tészta
parmezán
petrezselyem

1. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk.
2. A kockára vágott paradicsomot hozzáadjuk és addig kevergetjük, míg a paradicsom jól összeesik.
3. Hozzáadjuk az apróra vágott zöld paprikát.
4. Hozzáadjuk a húst és mindezt addig pirítjuk, kevergetjük, mí elpárolog az összes nedvesség.
5. Belekeverjük a paradicsomszószt és 1-2 percig pirítjuk.
6. Az egészet felöntjük egy kevés marhahúslevessel, átkeverjük és kis lángon hagyjuk rotyogni.
7. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, oregánót, bazsalikomot.
8. Most már csak egy ksi türelem kell: két órán keresztül hagyjuk fortyogni, néha megkeverjük.
9. Közben majd a tésztát is elkészíthetjük.
10. Frissen reszelt parmezánnal és friss, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
11. Tipp:
A szósz sokkal jobban ízlik, ha egyszerre nagy mennyiséget készítünk. Ami megmaradt, nyugodtan lefagyaszthatjuk kis joghurtos poharakban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése