Ha elegáns ételt szeretnénk az asztalra tenni, ismerjük a francia konyhát és van otthon egy olyan bolond, akire rá lehet sózni a piszkos munkát, akkor magától értetődik, hogy francia hagymalevest kell készítenünk, ami nem csak finom, de télen kiváló előétel is lehet a nagy hidegben.
A Soupe d’oignons aux Halles már a 18. században is kedvelt étele volt a francia kereskedőknek, vendégeknek, turistáknak. A párizsi vásárokban gond nélkül, bármikor hozzá lehetett jutni. A hozzávalók olcsók voltak, az elkészítés senkinek nem okozhatott problémát, mindez igazi "szegények ételéve" tette ezt a levest, hiszen se húsra, se gabonára nem volt hozzá szükség. Így meleg étel kerülhetett az asztalra még akkor is, amikor az amúgy alapélelmiszerekben hiányt szenvedtek pl. a forradalom idején. (Forrás)
De hogyan lehet a szegények eledelét elegánssá változtatni? Csakis minőségi hozzávalókra, jó borra és pár csepp konyakra van hozzá szükség.
Fontos: papírzsebkendő a vöröshagyma-szeletelőnek!!!
Hozzávalók 2 személyre:
2 közepes vöröshagyma
vaj
1 pohár száraz fehérbor
1 liter marhahúsleves
2 szelet toastkenyér
2 szelet sajt
2 cl konyak
só, bors
1. A vöröshagymát karikákra vágjuk és vajon, közepes lángon puhára pároljuk.
2. Felöntjük fehérborral, rotyogni hagyjuk, míg az alkohol elpárolog.
3. Hozzáadjuk a levest és tovább főzzük.
4. Közben a kenyereket a pirítóba dobjuk, majd a sütőben, 100 fokon ráolvasztjuk a sajtot.
5. Nagy tányérokban tálaljuk a levest, hogy a kenyérszeletek is beleférjenek. Végül pár csepp konyakkal bolondítjuk meg.
De hogyan lehet a szegények eledelét elegánssá változtatni? Csakis minőségi hozzávalókra, jó borra és pár csepp konyakra van hozzá szükség.
Fontos: papírzsebkendő a vöröshagyma-szeletelőnek!!!
Hozzávalók 2 személyre:
2 közepes vöröshagyma
vaj
1 pohár száraz fehérbor
1 liter marhahúsleves
2 szelet toastkenyér
2 szelet sajt
2 cl konyak
só, bors
1. A vöröshagymát karikákra vágjuk és vajon, közepes lángon puhára pároljuk.
2. Felöntjük fehérborral, rotyogni hagyjuk, míg az alkohol elpárolog.
3. Hozzáadjuk a levest és tovább főzzük.
4. Közben a kenyereket a pirítóba dobjuk, majd a sütőben, 100 fokon ráolvasztjuk a sajtot.
5. Nagy tányérokban tálaljuk a levest, hogy a kenyérszeletek is beleférjenek. Végül pár csepp konyakkal bolondítjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése