2011. február 25., péntek

Linzer torta

A linzertorta kálváriájáról ITT már olvashattatok. Végül csak-csak nekiálltunk még egyszer és megalkottuk a tökéletes változatot is Eckart Witzigmann receptje alapján.
Íme, leginkább anyukámnak ajánlom :)
(Azt hittem, hogy az a sütőostya nem annyira fontos hozzávaló, de aztán kiderült, hogy igen; én ilyet még korábban nem használtam, de gondolom, hogy lehet otthon is kapni, csak én vagyok tudatlan cukrászkodás terén. Mi nem kaptunk kerek formájút, helyette ILYET használtunk.)

Hozzávalók egy 28 cm-es formához:


200 g vaj
150 g porcukor
50 g vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet só
1 citrom leve és reszelt héja
20 ml cseresznyepálinka
3 tojás
1 tojássárgája
1 tk "szarvasagancssó" (ammóniumkarbonát, azaz szódabikarbóna :) fogggggalmam nem volt, mi lehet az a szarvasagancssó...)
1 tk tej
150 g reszelt mandula
130 g liszt, két részletben (rozsliszt a legjobb)
sütőostya
250 g vörösáfonya lekvár
3-4 ek sárgabaracklekvár
30 g szeletel, pirított mandula (tökéletes, ha házilag pirítjuk)

1. Egy tálban a vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, a sót, a citrom reszelt héját és a cseresznyepálinkát habosra verjük.
2. A 3 tojást egymás után hozzákeverjük, majd a végén a plusz egy sárgáját is.
3. A szódabikarbónát egy teáskanálnyi tejben feloldjuk.
4. A reszelt mandulát és 100 g lisztet összekeverjük egy külön tálban.
5. Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, a sütőformát vajjal kikenjük, majd beszórjuk liszttel.
6. A mandula-liszt keveréket és a feloldott szódabikarbónát gyorsan hozzákeverjük az eddig pihentetett masszához.
7. A tészta háromnegyed részét a formába tesszük és egyenletesen elosztjuk.
8. A tésztát befedjük sütőostyával, és rákenjük a vörösáfonya lekvárt.

TIPP: Ne kenjük a lekvárt teljesen a tészta széléig, különben le fog égni.

9. A maradék tésztához hozzákeverjük a maradék 30 g lisztet, és rácsokat rajzolunk a tortára egy habzsák segítségével.
10. A formát a sütő legalsó rácsán, 170 fokon, kb. 35 perc alatt készre sütjük.
11. Amikor a tortát kivesszük a sütőből, azonnal lekenjük a jól felmelegített, folyós baracklekvárral, és a szélét a reszelt, pirított mandulával dekoráljuk.
Hagyjuk a formában kihűlni, majd tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése