A sakktábla legendája
Történt pedig, hogy Indiában egy rádzsa nagyon unatkozott. Ezért egy brahim megalkotta neki a sakk játékot. Amikor a rádzsa megkérdezte, mit kér a játékért jutalmul, a brahim így felelt:
- Tégy a sakktábla első kockájára egy rizsszemet, a másodikra kettőt, a harmadikra négyet és így tovább, minden kockára kétszer annyit, amennyi az előtte lévőn volt. Amennyire a rizsszemek száma a duplázás folytán a 64. kockára nő, annyi rizsszem legyen a jutalmam.
- Szerény kérés! - mosolygott a rádzsa, de a brahim nem akart semmi mást, így a király előhívta a kincstárnokot, hogy teljesítse a kérést. Hamar kiderült aztán, hogy ennyi rizs a világon nincs, nem is volt, és valószínűleg soha nem is lesz (legalábbis egyszerre, egyazon időben, egyazon helyen pedig végképp nem).
18 trillió 446 744 billió 73 709 millió 551 ezer 615 rizsszemről volt ugyanis szó...
Ez a történet többféle verzióban él, nálunk inkább búzával szokták mesélni, de végülis mindegy, most mindenképpen egy rizottó recept következik.
Hozzávalók két személyre:
1/3 liter marhahúsleves
olívaolaj
1 salotta (mogyoróhagyma)
póréhagyma
fél gumó édeskömény
1 gerezd fokhagyma
150 g rizottórizs
1 pohár száraz fehérbor
só, bors
30 g frissen reszelt parmezán
1. Megmelegítjük a levest.
2. Az apróra vágott salottát, fokhagymát, póréhagymát és édesköményt olívaolajon körülbelül 4 percig, közepes lángon pirítjuk.
3. Ha megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a rizst és lejjebb vesszük a lángot.
4. 1-2 percig kevergetjük, míg a rizs üveges lesz.
5. Felöntjük a fehérborral, és megvárjuk, míg az alkohol elpárolog.
6. Egy merőkanál levest hozzáadunk, tovább kevergetjük, sózzuk, borsozzuk.
7. A lángot olyan alacsonyra állítjuk, hogy a rizottó ne lobogjon, csak lassan bugyogjon.
8. Folyamatosan kevergetjük, és ha a leves elpárolog, mindig adunk hozzá egy újabb adaggal. Ez körülbelül 15 percig fog tartani, addigra a rizs megpuhul. Ha szükséges, ízesítjük.
9. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a parmezánt, egyszer elkeverjük, lefedjük, és 2 percig állni hagyjuk, így lesz igazán krémes.
10. Apróra vágott édesköménnyel (a zöld részével) hintjük meg és tálaljuk.
TIPP: Istenien finom a rizottó, ha folyami rákot is adunk hozzá 3-4 perccel a rizs elkészülte előtt.
Történt pedig, hogy Indiában egy rádzsa nagyon unatkozott. Ezért egy brahim megalkotta neki a sakk játékot. Amikor a rádzsa megkérdezte, mit kér a játékért jutalmul, a brahim így felelt:
- Tégy a sakktábla első kockájára egy rizsszemet, a másodikra kettőt, a harmadikra négyet és így tovább, minden kockára kétszer annyit, amennyi az előtte lévőn volt. Amennyire a rizsszemek száma a duplázás folytán a 64. kockára nő, annyi rizsszem legyen a jutalmam.
- Szerény kérés! - mosolygott a rádzsa, de a brahim nem akart semmi mást, így a király előhívta a kincstárnokot, hogy teljesítse a kérést. Hamar kiderült aztán, hogy ennyi rizs a világon nincs, nem is volt, és valószínűleg soha nem is lesz (legalábbis egyszerre, egyazon időben, egyazon helyen pedig végképp nem).
18 trillió 446 744 billió 73 709 millió 551 ezer 615 rizsszemről volt ugyanis szó...
Ez a történet többféle verzióban él, nálunk inkább búzával szokták mesélni, de végülis mindegy, most mindenképpen egy rizottó recept következik.
Hozzávalók két személyre:
1/3 liter marhahúsleves
olívaolaj
1 salotta (mogyoróhagyma)
póréhagyma
fél gumó édeskömény
1 gerezd fokhagyma
150 g rizottórizs
1 pohár száraz fehérbor
só, bors
30 g frissen reszelt parmezán
1. Megmelegítjük a levest.
2. Az apróra vágott salottát, fokhagymát, póréhagymát és édesköményt olívaolajon körülbelül 4 percig, közepes lángon pirítjuk.
3. Ha megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a rizst és lejjebb vesszük a lángot.
4. 1-2 percig kevergetjük, míg a rizs üveges lesz.
5. Felöntjük a fehérborral, és megvárjuk, míg az alkohol elpárolog.
6. Egy merőkanál levest hozzáadunk, tovább kevergetjük, sózzuk, borsozzuk.
7. A lángot olyan alacsonyra állítjuk, hogy a rizottó ne lobogjon, csak lassan bugyogjon.
8. Folyamatosan kevergetjük, és ha a leves elpárolog, mindig adunk hozzá egy újabb adaggal. Ez körülbelül 15 percig fog tartani, addigra a rizs megpuhul. Ha szükséges, ízesítjük.
9. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a parmezánt, egyszer elkeverjük, lefedjük, és 2 percig állni hagyjuk, így lesz igazán krémes.
10. Apróra vágott édesköménnyel (a zöld részével) hintjük meg és tálaljuk.
TIPP: Istenien finom a rizottó, ha folyami rákot is adunk hozzá 3-4 perccel a rizs elkészülte előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése