2011. február 3., csütörtök

Tavaszi tekercs

Az ember azt gondolhatná, hogy tavaszi tekercset készíteni egyáltalán nem bonyolult. Nekünk nem is: megvesszük a kész tésztát és csak tekercselünk.

Az autentikus sült tavaszi tekercs (egyszerű ottani elnevezése: NEM SAIGON) elkészítése nem egyszerű, nem gyors, nem könnyű. Viszont megéri. Ha az ember ráérez a technikára, akkor már megy, de macerás. A legmacerásabb a rizspapír maga. Ez egy szárított kerek lap, amely áztatással puhul és formázható. (Kapható az Ázsia boltban.) De az egésznek pont az a titka és persze a legnehezebb része, hogy milyen állagúra puhul. A töltelék teljesen variálható, általában hús, zöldség és rák van benne, de gyakorlatilag az és annyi kerül bele, ami éppen van otthon. Frissen kisütve a legfinomabb és úgy kell fogyasztani, hogy egy salátalevélbe tekerjük friss zöldfűszerekkel és egy halszószos lébe mártogatjuk. (Forrás)

Hozzávalók:

fejenként 2-3 darab tavaszi tekercs tészta
fejenként 15-20 dkg pulykahús
basmati rizs
olaj
szójaszósz
édes-chili szósz
só, bors
nyársak

1. A húsokat kis kockára vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
2. Egy tekercsbe 4 darab husi kerül.
3. Hajtogatás:



4. Forró olajban aranybarnára sütjük.
5. Közben elkészíthetjük a rizst (2 rész víz, egy rész rizs).
6. Ízlés szerint választhatunk hozzá szószt és mártogathatunk.

Tippek:
- ha rizst főzünk, a vízbe dobás után egyszer jól keverjük át, és kis lángon főzzük, akkor nem fog leragadni
- töltelékként használhatunk zöldségeket, halat, rákot, sajtot...
- a felolvasztott tésztákat, ha nem fogynak el, nyugodtan újra lefagyaszthatjuk
- salátát is készíthetünk a tekercsekhez, pl. endíviából vagy ruccolából (dresszing: olaj, fehérborecet, mustár, só, bors, cukor, friss petrezselyem)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése