Ki ne ismerné ezt a tradicionális olasz ételt?
Jobban mondva: ezt a tradicionális angol ételt. Nem-nem, nem írtam rosszul: brit kutatók azt állítják, hogy a lasagne Angliából, a 14. századból származik, mivel egy réteges, sajttal a tetején megsütött étel már II. Richárd idejében is szerepelt egy szakácskönyvben (Forme of Cury), ahol is "loseyns" névvel illeték az étket. Ez természetesen az olaszoknak nagyon nem tetszett és bebizonyították, hogy Olaszországban már 1316-ban is élt egy szakács, aki lasagnet tett az asztalra.
Jobban mondva: ezt a tradicionális angol ételt. Nem-nem, nem írtam rosszul: brit kutatók azt állítják, hogy a lasagne Angliából, a 14. századból származik, mivel egy réteges, sajttal a tetején megsütött étel már II. Richárd idejében is szerepelt egy szakácskönyvben (Forme of Cury), ahol is "loseyns" névvel illeték az étket. Ez természetesen az olaszoknak nagyon nem tetszett és bebizonyították, hogy Olaszországban már 1316-ban is élt egy szakács, aki lasagnet tett az asztalra.
Tudni kell még, hogy a „lasanon” kifejezést a régi görögök az éjjeli edényre használták. A rómaiak „lasanum” névvel bizonyos főzőedényeket illettek. Adott esetben olyanokat, melyeket éjjelre tettek be a kemencébe. Egyes helyeken a lasagne a mai napig így készül: a háziasszony már előző este leadja a péknél a cserépedényt, hogy hajnalban kerüljön be a kemencébe, így délre vagy estére a tészta és a ragu összeáll.
A világszerte oly sokféleképpen egyszerűsített változatok alapja a bolognai. Négy eleme van: tészta, húsragu, besamel, parmezán. A lasagne al forno akkor jó, ha nem csúszik szét a tányéron, mégis szaftos és lágy. Ha nincs túladagolva a ragu, nincs lisztíze a besamelnek, frissen reszelt parmezán van rajta, s nem túl vastag a tészta. Mindezen összetevőknek jól működő egységet kell alkotniuk.
Mi besamel nélkül készítjük, mert tartózkodunk a liszt használatától. Kivéve, ha rántott húst kell panírozni :)
Hozzávalók két személyre:
lasagne lapok
30 dkg darált marhahús
10 dkg gouda sajt
4 közepes paradicsom
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
fél csokor bazsalikom
só, bors
(chili)
1. A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk.
2. Mindent beledobunk egy edénybe, sózzuk, borsozzuk és botmixerrel pépesítjük. Ezzel készen is van az alapszósz.
3. Összevágjuk a vöröshagymát és a hússal barnára pirítjuk.
4. Hozzáadjuk a szószt és forraljuk.
5. Egy formába rétegezünk mindent: hús - tészta - hús - tészta - hús - frissen reszelt parmezán.
6. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt, 180 fokon készre sütjük.
A világszerte oly sokféleképpen egyszerűsített változatok alapja a bolognai. Négy eleme van: tészta, húsragu, besamel, parmezán. A lasagne al forno akkor jó, ha nem csúszik szét a tányéron, mégis szaftos és lágy. Ha nincs túladagolva a ragu, nincs lisztíze a besamelnek, frissen reszelt parmezán van rajta, s nem túl vastag a tészta. Mindezen összetevőknek jól működő egységet kell alkotniuk.
Mi besamel nélkül készítjük, mert tartózkodunk a liszt használatától. Kivéve, ha rántott húst kell panírozni :)
Hozzávalók két személyre:
lasagne lapok
30 dkg darált marhahús
10 dkg gouda sajt
4 közepes paradicsom
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
fél csokor bazsalikom
só, bors
(chili)
1. A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk.
2. Mindent beledobunk egy edénybe, sózzuk, borsozzuk és botmixerrel pépesítjük. Ezzel készen is van az alapszósz.
3. Összevágjuk a vöröshagymát és a hússal barnára pirítjuk.
4. Hozzáadjuk a szószt és forraljuk.
5. Egy formába rétegezünk mindent: hús - tészta - hús - tészta - hús - frissen reszelt parmezán.
6. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt, 180 fokon készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése