A külvilágtól gondosan elszigetelt konklávéba vörös drapériába csomagolt kosarakban érkezett az ennivaló, püspökök hosszú sora vizsgálta át minden alkalommal, nem rejtettek-e valamibe titkos üzenetet. 1549-ben több mint két hónapig húzódott a pápaválasztás. Rossz nyelvek szerint a kosarak tartalma miatt, amiért Bartolomeo Scappit terheli a felelősség. Signor Scappi – Carpi kardinális személyi főszakácsa – még csak fel sem szolgálhatta bűnösen jó pástétomait (abban túl könnyű lett volna ezt-azt becsempészni), de kosztja így is akkora sikert aratott, hogy ettől kezdve élete végéig már csak pápákat szolgált – szám szerint hatot.
Szintén hat kötetben adta közre 1570-ben „összes műveit” is (Opera di Bartolomeo Scappi, maestro dell’arte del cusinare, cuoco secreto di Papa Pio Quinto divisa in sei libri). Így született meg a reneszánsz konyha nagy összefoglaló szakácstankönyve, amely ettől kezdve az udvari és polgári konyhák Bibliájaként szolgált.
Csekély változtatásokkal számos receptje él mind a mai napig.
Előételnek vagy borkorcsolyának elengedhetetlen a bruschetta, a római fokhagymás kenyér. Az olaszok szívesen készítik házi „papucskenyérből”, azaz ciabbattából, de készíthetjük baguette-ből vagy házi félbarna cipóból is.
A szelet mindkét oldalát megpirítjuk, egyik oldalát bedörgöljük fokhagymával, majd meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, melegen fogyasztjuk. A bruschetta szinte végtelenül variálható. A leggyakrabban hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsomot és friss bazsalikomot vagy oreganót is tesznek rá. Közkedvelt változat a szardellás, amelyre feltétlenül jár piros sültpaprika is hámozva – a szardella és a sült paprika ugyanis egymásnak lett teremtve. (Forrás)
Hozzávalók két személyre:
ciabatta kenyér
2 közepes paradicsom
bazsalikom (friss)
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
1. A kenyeret 3 cm vastag szeletekre vágjuk
2. A paradicsomok aljára és tetejére keresz alakot metszünk, 1 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd meghámozzuk.
3. Csak a paradicsom húsát használjuk, a magokat nem!
4. A paradicsomot apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
5. A bazsalikomot apróra vágjuk és hozzákeverjük.
6. Apróra vágjuk a fokhagymát, és masszává nyomkodjuk.
7. A kenyerek egyik felét a fokhagymával megkenjük és előmelegített sütőben megpirítjuk.
8. Végül a pirítósokra rákenjük a paradicsom-bazsalikom keveréket, meglocsoljuk olívaolajjal és mohón fogyasztjuk! :)
TIPP: Egy pohár fehérbor sohasem árt!
Szintén hat kötetben adta közre 1570-ben „összes műveit” is (Opera di Bartolomeo Scappi, maestro dell’arte del cusinare, cuoco secreto di Papa Pio Quinto divisa in sei libri). Így született meg a reneszánsz konyha nagy összefoglaló szakácstankönyve, amely ettől kezdve az udvari és polgári konyhák Bibliájaként szolgált.
Csekély változtatásokkal számos receptje él mind a mai napig.
Előételnek vagy borkorcsolyának elengedhetetlen a bruschetta, a római fokhagymás kenyér. Az olaszok szívesen készítik házi „papucskenyérből”, azaz ciabbattából, de készíthetjük baguette-ből vagy házi félbarna cipóból is.
A szelet mindkét oldalát megpirítjuk, egyik oldalát bedörgöljük fokhagymával, majd meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk, melegen fogyasztjuk. A bruschetta szinte végtelenül variálható. A leggyakrabban hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsomot és friss bazsalikomot vagy oreganót is tesznek rá. Közkedvelt változat a szardellás, amelyre feltétlenül jár piros sültpaprika is hámozva – a szardella és a sült paprika ugyanis egymásnak lett teremtve. (Forrás)
Hozzávalók két személyre:
ciabatta kenyér
2 közepes paradicsom
bazsalikom (friss)
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
1. A kenyeret 3 cm vastag szeletekre vágjuk
2. A paradicsomok aljára és tetejére keresz alakot metszünk, 1 percre forrásban lévő vízbe tesszük, majd meghámozzuk.
3. Csak a paradicsom húsát használjuk, a magokat nem!
4. A paradicsomot apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
5. A bazsalikomot apróra vágjuk és hozzákeverjük.
6. Apróra vágjuk a fokhagymát, és masszává nyomkodjuk.
7. A kenyerek egyik felét a fokhagymával megkenjük és előmelegített sütőben megpirítjuk.
8. Végül a pirítósokra rákenjük a paradicsom-bazsalikom keveréket, meglocsoljuk olívaolajjal és mohón fogyasztjuk! :)
TIPP: Egy pohár fehérbor sohasem árt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése