2011. február 25., péntek

Cordon bleu

Ha a cordon bleu nevet halljuk (sajnos nálunk elterjedt helytelenül a gordon bleu változat, ezt felejtsük el gyorsan!!!!), legtöbbünk biztosan a sajttal-sonkával töltött borjúszeletre gondol először.
A Le Cordon Bleu kifejezés emellett viszont egy neves szakácsiskolát is takar.
A Le Cordon Bleu-t 1895-ben alapították Párizsban, ám azóta valóságos iskola-lánccá nőtte ki magát. Ma huszonkilenc intézményük működik világszerte. Tanítványaik között ott vannak London legnevesebb étterem-vezetői is. Az iskola hallgatói a legalapvetőbb konyhai- és cukrászfogásokat sajátítják el először, az első gyakorlati vizsgákon a nyersanyagok előkészítéséről és csokimáz-készítésről adnak számot, de a kés-kezelést is ellenőrzik. A Le Cordon Bleu-ben az éves kurzusok tizenkétezer fontba kerülnek, és plusz száz fontot kell letétbe helyezni az extra-éles késekért cserébe. Az iskola a világ minden tájáról vonzza a tanulókat.
A kék szalag (cordon bleu) szókapcsolat anno egy díjra vonatkozott, mellyel női szakácsmestereket tüntettek ki szakmai kiválóságukért.
A kifejezés eredeti jelentéséről több legenda kering a köztudatban, holtbiztos információk sajnos ebben a témában még nem kerültek elő.

Hozzávalók két személyre:

2 szelet pulykahús (borjú-, vagy sertés is lehet persze, ízlés szerint)
2 szem burgonya
4 szelet pikáns sonka
2 szelet sajt (pl. ementáli)
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa
olaj
vaj
só, bors
vörösáfonya lekvár
1 citrom

Cordon bleu

1. A hússzeleteket klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
2. Beterítjük a sonkával és a sajttal, és összehajtjuk, mint egy batyut.
3. Panírozzuk és kisütjük, mint egy rántott húst.

Sült krumpli

1. A burgonyákat meghámozzuk.
2. Kb. egy sm vastag rudacskákra szeleteljük.
3. Hideg vízben megmossuk a burgonyákat és konyharuhával felszárítjuk róluk a nedvességet.
4. Forró olajban aranybarnára sütjük.
5. A cordon bleu-t a sült krumplival, valamint citrommal és lekvárral tálaljuk.

TIPP: Endíviasaláta és egy pohár sör ízlik mellé a legjobban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése